Η Νεογνολογική Κλινική ΕΚΠΑ είναι Νεογνική Μονάδα επιπέδου 2 (LEVEL 2), άρα υποστηρίζει όχι μόνο τελειόμηνα νεογνά, αλλά και νεογνά μητέρων υψηλού κινδύνου και πρόωρα νεογνά άνω των 1500g και με ηλικία κύησης > 33 εβδομάδες κύησης, τα οποία δεν έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης αναπνοής, αλλά χρήζουν ενδιάμεσης νοσηλείας.
Για τα νεογνά από κυήσεις υψηλού κινδύνου από το Σεπτέμβριο του 2016 έχει οργανώσει ιατρείο διαχρονικής παρακολούθησης από έμπειρα μέλη ΔΕΠ και επιστημονικούς συνεργάτες της κλινικής. Σκοπός είναι η έγκαιρη αναγνώριση αποκλίσεων από την φυσιολογική κινητική και νευροαναπτυξιακή εξέλιξη προκειμένου να εφαρμόζονται έγκαιρα προγράμματα παρέμβασης.
Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα υποστήριξης και σταθεροποίησης των νεογνών που χρήζουν μεταφοράς σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών από εξειδικευμένο Νεογνολόγο (υποστήριξη με μηχανικό αερισμό, χορήγηση επιφανειοδραστικού παράγοντα, καθετηριασμό κεντρικών αγγείων κλπ) μέχρι την παραλαβή τους από την μονάδα μεταφοράς νεογνών του ΕΚΑΒ.
Περιλαμβάνει (πέραν των κλινών απλής νοσηλείας):
Εφαρμόζει πρόγραμμα ελέγχου των νεογνών, βάσει των υπαρχουσών διεθνών κατευθυντηρίων οδηγιών που περιλαμβάνει:
Παράλληλα, επειδή το Αρεταίειο έχει πιστοποιηθεί ως «Νοσοκομείο Φιλικό προς τα Βρέφη», γίνεται οργανωμένη προσπάθεια υποστήριξης του μητρικού θηλασμού:
Επιπλέον, εκπαιδεύει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από όλη την χώρα στην ανάνηψη του νεογνού, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης.
Το Newborn Life Support Course του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (European Resuscitation Council – ERC) γίνεται στο χώρο του Αρεταίειου Νοσοκομείου, με Course Director τη Διευθύντρια της Νεογνολογικής Κλινικής Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νικολέττα Μ. Ιακωβίδου και εκπαιδευτές μαίες και ιατρούς από την Νεογνολογική Κλινική και την ΕΕΚΑΑ.
Σε συνεργασία με διάφορα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ, Ιδιωτικά Κολλεγια, ΙΕΚ κλπ) η Κλινική οργανώνει φροντιστήρια Νεογνικής Ανάνηψης.