Το Τμήμα Διατροφής έχει ως σκοπό την διατροφική υποστήριξη των ασθενών και τη σίτιση των εφημερευόντων ιατρών. Επιπλέον, παρέχει διατροφική συμβουλευτική στους νοσηλευόμενους και σε όσους παρακολουθούνται στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. Τέλος, επιβλέπει, οργανώνει και εποπτεύει όλους όσους εμπλέκονται στην αλυσίδα της διατροφής, από την προμήθεια των πρώτων υλών μέχρι την κατανάλωση των τροφίμων.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Οι κυριότερες δραστηριοτήτων του Τμήματος Διατροφής είναι:
- Διαμόρφωση των διατροφικών σχημάτων των ασθενών και του προσωπικού που σιτίζεται στο Νοσοκομείο.
- Σχεδιασμός, σύνταξη, επίβλεψη ειδικών θεραπευτικών διατροφικών προγραμμάτων των νοσηλευόμενων ασθενών όλων των κλινικών του Νοσοκομείου, βάσει ιατρικών οδηγιών.
- Διαμόρφωση σχημάτων εντερικής σίτισης ασθενών, βάσει ιατρικών οδηγιών.
- Εκτίμηση της κατάστασης θρέψης και διατροφικού κινδύνου των ασθενών που νοσηλεύονται στις Κλινικές.
- Εκπαίδευση και επιμόρφωση των νοσηλευομένων ασθενών που έχουν ανάγκη από ειδική διατροφική αγωγή, στους οποίους δίνονται γενικές οδηγίες και εξειδικευμένα διαιτολόγια, όπου κρίνεται σκόπιμο.
- Λειτουργία Συμβουλευτικού Γραφείου Διατροφής, για εξωτερικούς ασθενείς, κατόπιν ενυπόγραφης παραπομπής από τον θεράποντα Ιατρό, με νοσήματα που χρήζουν ειδικής διατροφικής αγωγής. Ειδικότερα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, παχυσαρκία, δυσλιπιδαιμία, διαβήτη κύησης, ογκολογικούς ασθενείς κλπ στους οποίους δίνονται γενικές οδηγίες και εξειδικευμένα διαιτολόγια, όπου κρίνεται σκόπιμο.
- Επίβλεψη και συμμετοχή στην εκπαίδευση και πρακτική άσκηση φοιτητών Διαιτολογίας-Διατροφής, Τεχνολογίας-Επιστήμης Τροφίμων καθώς και σπουδαστών ΙΕΚ.
- Συντονισμό και παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής του συστήματος HACCP (Ηazard Analysis Critical Control Point - Ανάλυση Επικινδυνότητας στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου) του Νοσοκομείου.
- Συμμετοχή σε επιστημονικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Νοσοκομείου που αφορούν τη διατροφή (έρευνες, ημερίδες, συνέδρια κ.α.).
- Ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού της κοινότητας (σχολεία, κ.α.) με στόχο την προστασία και προαγωγή της υγείας.
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Το Νοσοκομείο ακολουθεί πολιτική υγιεινής και ασφάλειας των παρεχόμενων τροφίμων για το λόγο αυτό, το Τμήμα Διατροφής έχει σχεδιάσει, εγκαταστήσει, εφαρμόζει και διατηρεί μόνιμα, μέχρι και σήμερα, ένα τεκμηριωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σύμφωνα με τις αρχές HACCP (Ηazard Analysis Critical Control Point) σε όλες τις διαδικασίες παρασκευής και διάθεσης ετοίμων γευμάτων και ροφημάτων στους νοσηλευόμενους ασθενείς καθώς και εφημερεύοντος προσωπικού εντός του Νοσοκομείου.
Το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων που εφαρμόζεται είναι συμβατό με το Πρότυπο ΕΛΟΤ EN ISO 22000:2018σύμφωνα με το οποίο έχει πιστοποιηθεί από το 2014.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Τμήμα Διατροφής βρίσκεται στον 1ο όροφο του κτηρίου Διοικητικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου.
Το Συμβουλευτικό Γραφείο Διατροφής, λειτουργεί καθημερινά από 09:00 πμ έως 13:00 μμ κατόπιν ραντεβού.
Προϊστάμενος Τμήματος: Βασιλόπουλος Χρήστος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 7286419
Email: diet[at]aretaieio.uoa[dot]gr