Το έργο της Κλινικής είναι πολύπλευρο και διακρίνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό
Προετοιμασία υποψηφίων για διεθνή διπλώματα
α) Η Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική Αναισθησιολογίας έχει το προνόμιο να αποτελεί εκπαιδευτικό κέντρο εντατικής προετοιμασίας των υποψηφίων ειδικευομένων για το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας(EDAIC). Για το λόγο αυτό οργανώνει μία φορά το χρόνο 7ήμερο σεμινάριο προετοιμασίας για το δίπλωμα με τον τίτλο «Βασικές Επιστήμες στην Αναισθησιολογία». Οικοδεσπότες-Συντονιστές των γραπτών (Part Ι) και των προφορικών εξετάσεων (Part ΙΙ) του EDAIC, στην Αθήνα, είναι τα μέλη ΔΕΠ της Κλινικής, Αναπληρώτριες Καθηγήτριες Αναισθησιολογίας, κυρίες: Α. Μελεμενή και Χ. Στάικου, αντίστοιχα.
β) Η Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική Αναισθησιολογίας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της EυρωπαϊκήςEταιρείαςΠεριοχικήςΑναισθησίας (ESRA- Hellas) οργανώνει μία ή δύο φορές ετησίως, εφαρμοσμένα σεμινάρια περιοχικής αναισθησίας (Handsonworkshops) με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης 60 εκπαιδευτικών μονάδων στην περιοχική αναισθησία σε κλειστό κύκλο εκπαιδευομένων. Τα σεμινάρια αυτά αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή εταιρεία Περιοχικής αναισθησίας ως προαπαιτούμενα για το ΕυρωπαϊκόΔίπλωμα Περιοχικής Αναισθησίας (EDRA), της EυρωπαϊκήςEταιρείαςΠεριοχικής αναισθησίας (ESRA) και πριμοδοτούνται με 24 CME credits. Μέχρι τώρα, στο πρόγραμμα αυτό έχουν εκπαιδευθεί στις τεχνικές περιοχικής αναισθησίας 350 αναισθησιολόγοι, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι, από όλη την Ελλάδα ενώ οι διπλωματούχοι της ESRA μέχρι σήμερα υπερβαίνουν τους 20.
Εκπαιδευτικό Κέντρο Αντιμετώπισης οξέος και χρόνιου πόνου
Το Κέντρο Πόνου και Παρηγορικής Αγωγήςτου «Αρεταιείου» Νοσοκομείου, ιδρύθηκε το 1986 από την Αν. Καθηγήτρια κυρία Α. Βαδαλούκα. Δέχεται 5000 επισκέψεις ασθενών ετησίως, κατά μέσο όρο, με καρκινικό και χρόνιο πόνο άλλης αιτιολογίας. Μεγάλος αριθμός από τα περιστατικά αυτά είναι παραπομπές από άλλα ιατρεία πόνου ανά την Ελλάδα, για τριτοβάθμια αντιμετώπιση και είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για χορήγηση εξειδίκευσης στην αντιμετώπιση του πόνου(ΦΕΚ 1997)
Από το 1986 - σήμερα στο κέντρο έχουν εκπαιδευτεί 154 άτομα. Έχουν εξειδικευθεί στην αντιμετώπιση του πόνου και την Παρηγορική Φροντίδα περισσότεροι από 100 ειδικοί Αναισθησιολόγοι, που έχουν ιδρύσει και λειτουργούν περίπου 40 κέντρα πόνου ανά την επικράτεια. Επίσης, έχουν ασκηθεί περίπου 70 Ιατροί άλλων ειδικοτήτων (Νευρολόγοι, Φυσίατροι, Ορθοπαιδικοί, κλπ), Νοσηλευτές, καθώς και άλλοι επαγγελματίες Υγείας (Ψυχολόγοι, Βελονιστές, Φυσιοθεραπευτές, εναλλακτικοί θεραπευτές κλπ) πολλοί από τους οποίους πλαισιώνουν σήμερα το Κέντρο Πόνου ως εθελοντές. Τέλος, στο Κέντρο Πόνου, ασκούνται φοιτητές Μεταπτυχιακών προγραμμάτων αντιμετώπισης πόνου από Αθήνα και προπτυχιακοί φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. καθώς και ειδικευόμενοι αναισθησιολόγοι στα πλαίσια της ειδικότητάς τους και ειδικευμένοι για την εξειδίκευσή τους, στην αντιμετώπιση του πόνου και την παρηγορική φροντίδα. Έχουν επίσης ασκηθεί φοιτητές του Π.Μ.Σ. «Αντιμετώπιση του Πόνου» από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα Αναισθησιολογίας (τρέχον πρόγραμμα)
α) Συνδιοργάνωση (Α’ και Β’ Πανεπιστημιακή Αναισθησιολογική Κλινική και Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία) μηνιαίων μαθημάτων για ειδικευόμενους και ειδικούς, στα οποία συμμετέχουν και παρακολουθούν αναισθησιολόγοι από διάφορα αναισθησιολογικά τμήματα της Αττικής
β) Ετήσια Ημερίδα ή Διημερίδα για τις εξελίξεις στη Μαιευτική Αναισθησία, την οποία παρακολουθούν τουλάχιστον 100 αναισθησιολόγοι από όλη την Ελλάδα
γ) Μαθήματα ειδικευομένων με την βασική και την εξειδικευμένη ύλη προετοιμασίας για τις εξετάσεις ειδικότητας και ενδιάμεσες εξετάσεις για τον έλεγχο της ποιότητας της εκπαίδευσης ανάλογα με το επίπεδο τωνειδικευομένων (τουλάχιστον 2 φορές στη διάρκεια της ειδικότητας)
δ) Συζήτηση νοσηρότητας και θνησιμότητας ή και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών στο νοσοκομείο μία φορά το μήνα ή ανάλογα με τα υπάρχοντα περιστατικά και σε συνεργασία με την Χειρουργική ή και την Μαιευτική- Γυναικολογική Κλινική (κλειστές συνεδριάσεις)
ε) Μηνιαίες Συναντήσεις με το νοσηλευτικό προσωπικό (πχ επίδειξη τεχνικών θεμάτων, επαγρύπνηση ασφάλειας Χειρουργείου)
Διδασκαλία σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (ΠΜΣ) της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και άλλων Πανεπιστημίων
Η Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική Αναισθησιολογίας οργανώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών της Ιατρικής Σχολής (ΠΜΣ) «ΑΛΓΟΛΟΓΙΑ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ. ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ, ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ»:
Έναρξη Προγράμματος Aκαδημαϊκό έτος 2016-2017
Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος
Συντονιστική Επιτροπή
Έναρξη Προγράμματος Aκαδημαϊκό έτος 2018-2019 (επανίδρυση)
Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος
Συντονιστική Επιτροπή
Επίσης συμμετέχει ή συμμετείχε, στην οργάνωση και διδασκαλία των ακόλουθων ΠΜΣ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και άλλων Πανεπιστημίων.
Προπτυχιακή εκπαίδευση
Συμμετοχή όλων των μελών ΔΕΠ στη διδασκαλία του μαθήματος
Αναισθησιολογία- «Επείγουσα Ιατρική»: Υπεύθυνη καθ. Γ. Κωστοπαναγιώτου, διδάσκοντες τα μέλη ΔΕΠ
«Αντιμετώπιση Καλοήθους & Κακοήθους Πόνου. Ανακουφιστική και Παρηγορητική Αντιμετώπιση Ασθενών Τελικού Σταδίου», Συνυπεύθυνη μαζί με την Καθηγήτρια Ι. Σιαφάκα, η Αν. Καθ. Χ. Στάικου. Διδάσκοντες είναι τα μέλη ΔΕΠ.
Κλινική Άσκηση των φοιτητών στο Χειρουργείο, στο Κέντρο Πόνου και επισκέψεις σε θαλάμους ασθενών.
Διοργάνωση συνεδρίων, Workshops
Η Α΄ Πανεπιστημιακή Κλινική Αναισθησιολογίας, έχει πλούσια εμπειρία σε διοργάνωση συνεδρίων εθνικής και διεθνούς εμβέλειας: ενδεικτικά μόνο τα τελευταία χρόνια (2013-2018) έχει οργανώσει 4 Πανελλήνια συνέδρια με διεθνή συμμετοχή & 2 Διεθνή Συνέδρια Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, «ALGOS 2013 "και «ALGOS 2017”, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας και την European Society of Regional Anaesthesia-Hellas (ESRA-Hellas).Τα διεθνή συνέδρια οργανώθηκαν επίσης και σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόνου WIP, και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία κατά του Πόνου EuLAP